Neden Bulut Sunucu Tercih Etmelisiniz?

‘Buluta geçiş’ her geçen gün ön plana çıkan bir terimdir. Bu yazı aracılığıyla neden herkesin buluta geçtiğini anlamaya çalışalım.

Buluta ne taşınıyor?
Daha basit bir ifadeyle buluta geçiş, verilerinizi, uygulamalarınızı, e-postanızı veya yazılımınızı dünyanın her yerinden erişilebildiği bulut barındırma hizmetine  taşımaktır. Buluta taşınan uygulamalarından birkaç örnek: Muhasebe,ERP Programınız, E-postalarınız, Şirket yedekleriniz kısaca özel veya şirkete ait tüm datalarınız bulutta bulunabilir. 

Ancak çoğu kuruluş geleneksel yöntem veya cloud sunucu arasında seçim yapmayı biraz zor buluyor. Girişiminiz için hangi seçeneğin en iyisi olduğunu belirlemek için temel farklılıkları göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Bu makale, işletmeniz için doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır.

Bulut Sunucu Nedir?
Basit bir ifadeyle bulut sunucu, internet üzerinden kullanılabilen bir BT altyapısıdır. Bu sunucu birden fazla kullanıcıya gerçek zamanlı olarak talep üzerine hizmet verir. Bulut sunucular, aynı işletim sistemleri ile kullanıcılarına aynı işlevleri sunmak üzere tasarlanmıştır. Genel olarak, tüm kullanıcılarına benzer performans sağlarlar. Bulut sunucular dünyanın herhangi bir yerinde bulunabilir ve bulut bilişim ortamı üzerinden hizmet verirler. Bulut Sunucunun Öne Çıkan Özellikleri Uygun maliyetli: Üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından yönetilen bulut sunucuların satın alınması ve bakımı daha ucuzdur. Yapılandırması kolaydır: Bulut sunucular, etkin bir kontrol paneli ile sadece birkaç tıklamayla yapılandırılabilir.Yardımcı program tabanlı faturalandırma: Yalnızca bulut sunucusundaki web siteniz veya uygulamanız için kullandığınız kaynaklar veya veriler ya da hizmet için ödeme yapmanız gerekir. 

Ölçeklenebilirlik: Ölçeklenebilirlik ve esneklik elde edersiniz, kaynakları gereksinimlerinize göre kullanabilirsiniz. Veri Yedeklemeleri: Verileri bulutta depoladığınızda, verilerinizin düzenli yedeklemeleri yapılır ve önemli verileri asla kaybetmezsiniz.
İşbirliği: Bulut platformu zaman ve veri kısıtlamalarını ortadan kaldırır, böylece veri ve hizmetler her zaman kullanılabilir. Yazılım Yeteneklerini Geliştirir: Bulut barındırma, işletmelerin kaynakları kendi BT altyapınıza yönlendirmek zorunda kalmadan uygulamaların tüm özelliklerine erişmelerini sağlar.

Daha az kesinti süresi: Bulut bir sunucu tercih etmek Uygulama veya programlarınız sitenizin kesinti süresini azaltır ve sayfa yüklemeniz üzerinde önemli bir olumlu etki yapar.
Daha fazla kontrol: Bulut sunucu çözümleri, sunucunuzu istediğiniz gibi yapılandırmanız için size optimum kontrol sağlar. Benzersiz IP Adresi: Her tahsis edilmiş sunucunun kendi benzersiz IP adresi vardır.
Gelişmiş performans: Bulut sunucuyu tercih ettiğinizde İş yükünüz için maksimum çalışma süresi elde edersiniz. Daha fazla kararlılık ve güvenilirlik elde edin.

İşletmenizin neden buluta geçmesi gerekiyor?

  • Kaynaklarınızın artan barındırma ihtiyaçlarını karşılamak.
  • Büyüyen iş ihtiyaçlarına kolay çözümler ve daha gelişmiş barındırma ortamı sağlamak.
  • Aşağıda ayrıntılı olarak tartıştığım geleneksel barındırma sınırlamalarına karşı koymak.

Neden geleneksel barındırma yerine bulut barındırmayı seçmelisiniz?

Bulut barındırma aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli avantajlar sağlar:

#1 Artan Sunucu çalışma süresi

Sunucu çalışma süresi uygulamalarınızın performansıyla doğru orantılıdır. Bulut barındırma, maksimum ağ çalışma süresi sağlar ve tek bir arıza noktasının bulunmadığını garanti eder.  

Birbirine bağlı sunuculardan oluşan bir sistem olduğundan, herhangi bir noktada bir sunucu isteğinizi karşılayamazsa, birden fazla sunucudan bir diğeri varsayılan olarak başarısız sunucunun iş yükünü devralır.

Oysa geleneksel barındırmada tek bir sunucu kurulumu, web siteniz ve uygulamalarınız için donanım arızası ve kesinti riski taşır.

#2 İhtiyaçlarınıza göre kaynaklar için ödeme yapın

Bulut barındırma modelinde, herhangi bir altyapıya yatırım yapmanıza gerek olmadığından sermaye harcaması konusunda endişelenmenize gerek yoktur ve yalnızca gerçekten kullandığınız kaynaklar/hizmetler için ödeme yapmanız gerektiğinden işletme giderleri de daha düşüktür.

Oysa geleneksel barındırma modelinde, kullansanız da kullanmasanız da hizmetler için sabit bir miktar ödemeniz gerekir.

#3 Artırılmış güvenlik

Geleneksel barındırmada, kaynakları ve CPU ihtiyaçlarını aynı sunucudaki diğer sanal sunucularla paylaşırsınız veya hassas bilgilerin güvenliğini sağlamak için çok yüksek maliyetli özel bir sunucu bulundurursunuz.

Bulut barındırma, verilerinizi çeşitli düzeylerde (ağ, veri, uygulama ve fiziksel güvenlik) koruyan bir altyapıyla birlikte gelir. Bulut hizmet sağlayıcıları, müşterinin kimlik yönetimi, uygun veri izolasyonu ve depolama ayrımı, güvenli ve şifreli çözümler, güvenlik duvarları ve yedekleme kurtarmaları yoluyla veri güvenliğini sağlar.

#4 Kaynakların ölçeklenebilirliği

Kaynakların uygulamanız da ortaya çıkan ihtiyaçlarına anında tahsis edilmesi bulut barındırma ile oldukça kolay ve basittir.

Bulut barındırma kurulumu, sitelerin ve hesapların birden fazla sunucu ağı tarafından tutulan kaynak bankasından bant genişliği, depolama, RAM vb. kaynakları eklemesine veya azaltmasına olanak tanır.

Oysa geleneksel bir barındırma kurulumundaki fiziksel makine sınırlı kaynaklara ve katı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla, ihtiyaç duyulduğunda sunucudaki kaynakları hemen artıramazsınız.

#5 Konum bağımsızlığı

Geleneksel barındırma sunucuları sabit bir yerle sınırlıdır ve bu nedenle, sunucunuzun konumu bir web sitesinin yükleme hızında büyük rol oynadığından sunucunuzu seçerken spesifik olmanız gerekir .

Oysa bulut barındırma sunucuları dünya çapında mevcuttur. Bunlara dünya çapında bir internet bağlantısı aracılığıyla ve herhangi bir cihazla (PC veya cep telefonu) erişilebilir.

#6 Artan Grup işbirliği

Bulut bilişim, hareket halindeyken her yere erişime olanak tanır. Bir kuruluşun çalışanları, çalıştıkları lokasyondan bağımsız olarak aynı belgeler üzerinde çalışabilir, hatta uygulamaları paylaşabilirler.  

Örneğin, daha hızlı ve akıllı çalışmanın yanı sıra iş uygulamalarında esneklik sağlayan bir iş üretkenliği paketi olan Office 365 ile verilere evden veya seyahatteyken bile erişebilirsiniz .

Ancak geleneksel barındırmada ekip işbirliğinin bu özelliğinden yararlanamazsınız.

#7 Yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma

Bulut barındırma, veriler birbirine bağlı sunucuda (bulut çok sunuculu bir kurulumdur) otomatik olarak yedeklendiğinden felaket kurtarma özelliği sağlar.

Geleneksel barındırma, verilerinizi ve uygulamalarınızı barındırabileceğiniz tek bir sunucu olduğundan felaket kurtarma sunmaz. Verilerinizin yedeğini kendiniz ayarlamanız gerekir.

#8 En son teknoloji

Bulut barındırma en son teknolojilerden yararlanır. Yazılım uygulamalarınızı işletmenizin ihtiyaç ve tercihlerine göre özelleştirmenize ve entegre etmenize olanak tanır. Bu, sunuculardaki yükseltmeleri, yazılımın en son sürümlerini ve bilgisayar işlem gücünü içerebilir.

Geleneksel barındırma ile yükseltme yapamazsınız, otomatik olarak özelleştiremezsiniz.

#9 Çevre dostu

  • Bulut sunucular tam kapasiteye kadar kullanılarak boşta kalma süresi en aza indirilir ve hem şirketin hem de ortamın enerji tasarrufu sağlanır.
  • Bulut barındırma , kurum içi sunucuların bakım ihtiyacını ortadan kaldırarak karbon emisyonunu azaltır.

#10 Performans

Bulut ortamında barındırılan site, geleneksel sunucu kurulumunda barındırılan siteden çok daha iyi performans gösterir. Hızlı sayfa yükleme, esnek ve anında kaynak tahsisi, felaket kurtarma planları, enerji tasarrufu ve iklim dostu sunucu kurulumu ve hepsinden önemlisi daha az fiyata daha fazlasına ihtiyaç duyanlar için bulut onlar için mükemmel bir çözümdür.

 

case studies

See More Case Studies

Sanallaştırma Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi sanallaştırma, bir zamanlar fiziksel olan bir öğenin sanal bir versiyonunu oluşturur. Bir veri merkezinde en yaygın olarak sanallaştırılan öğeler arasında işletim sistemleri, sunucular, depolama aygıtları veya masaüstü bilgisayarlar bulunur.

Learn more