Adından da anlaşılacağı gibi sanallaştırma, bir zamanlar fiziksel olan bir öğenin sanal bir versiyonunu oluşturur. Bir veri merkezinde en yaygın olarak sanallaştırılan öğeler arasında işletim sistemleri, sunucular, depolama aygıtları veya masaüstü bilgisayarlar bulunur. Sanallaştırmayla uygulamalar ve işletim sistemleri gibi teknolojiler, altlarındaki donanım veya yazılımdan soyutlanır. Donanım sanallaştırma, “gerçek” bir bilgisayarın yerini “gerçek” bir işletim sistemine sahip sanal makineleri (VM’ler) içerir.
Sanal Makineler Nedir?
Sanal makineler bir bilgisayar sisteminin emülasyonudur. Temel donanım, birden fazla işletim sistemini çalıştırmak için bir hipervizör tarafından kopyalanır. VM’ler 50 yıldır piyasada olmasına rağmen, uzaktan iş gücü ve son kullanıcı bilişiminin gelişmesiyle artık daha popüler hale geliyorlar . Bazı popüler sanallaştırma yığınları ve hipervizörler arasında ESXi ile VMware vSphere, Hyper-V ile Microsoft Windows Server 2016, AHV ile Nutanix Acropolis, Citrix XenServer ve Oracle VM yer alır.
Hipervizör nedir? Hypervisor , donanım ve işletim sistemlerini kendi belleği, depolama alanı, CPU gücü ve ağ bant genişliğine sahip sanal makinelere soyutlayan ve izole eden bir yazılımdır. Hipervizörlerin bir diğer temel işlevi, VM’leri birbirinden izole etmek ve tüm VM’ler arasındaki iletişimi yönetmektir. Bir hiper yönetici, donanımı modellemek için birlikte çalışan üç bölümden oluşur:
Dispatcher : VM’ye ne yapması gerektiğini söyler
Ayırıcı : sistem kaynaklarını tahsis eder
Yorumlayıcı : yürütülen talimatlar
Sanallaştırma
Nasıl Çalışır?
İşletmelerin sanallaştırma teknolojisini kullanmasının ana nedenlerinden biri , altındaki donanımı “çoğaltmak” için bir hipervizör kullanan sunucu sanallaştırmadır . Sanallaştırılmamış bir ortamda konuk işletim sistemi (OS) normalde donanımla birlikte çalışır. İşletim sistemi sanallaştırıldığında hala donanımdaymış gibi çalışır ve şirketlerin donanım olmadan bekledikleri performansın büyük bir kısmından yararlanmasına olanak tanır. Donanım performansı ile sanallaştırılmış performans her zaman eşit olmasa da, çoğu konuk işletim sisteminin donanıma tam erişime ihtiyacı olmadığından sanallaştırma hâlâ çalışır ve tercih edilir.
Sonuç olarak işletmeler daha iyi esneklik ve kontrolden yararlanabilir ve tek bir donanıma olan bağımlılığı ortadan kaldırabilir. Sunucu sanallaştırmasındaki başarısı nedeniyle sanallaştırma, uygulamalar, ağlar, veriler ve masaüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere veri merkezinin diğer alanlarına da yayıldı.
Sanallaştırmanın Faydaları
Basitçe söylemek gerekirse, sanallaştırma çözümleri kurumsal veri merkezinizi kolaylaştırır. Modern veri merkezinde ihtiyaç duyulan esnekliği sağlarken, sanallaştırılmış bir çözümün dağıtımı ve yönetimindeki karmaşıklığı ortadan kaldırır. Sanallaştırmanın güç, soğutma ve donanım maliyetlerini azaltarak “daha yeşil” bir BT ortamı yaratılmasına yardımcı olabileceğinden bahsetmiyorum bile. Ancak sanallaştırılmış çözümleri tercih etmenin tek avantajı maliyet tasarrufu değildir. Kuruluşların sanal ortama geçmesinin diğer nedenleri şunlardır:
- Sunucuları En Aza İndirin – Sanallaştırma, bir kuruluşun ihtiyaç duyduğu sunucu miktarını en aza indirerek, sunucu ağırlıklı bir veri merkezinden kaynaklanan ısı oluşumunu azaltmalarına olanak tanır. Veri merkezinizde ne kadar az fiziksel “dağınıklık” varsa, ısı dağıtımına yönlendirmek için o kadar az paraya ve araştırmaya ihtiyacınız olur.
- Donanımı Azaltın – Para tasarrufu söz konusu olduğunda donanımı en aza indirmek çok önemlidir. Sanallaştırma sayesinde kuruluşlar donanım kullanımını azaltabilir ve en önemlisi bakım, kesinti ve elektrik fazla mesailerini azaltabilir.
- Hızlı Yeniden Dağıtımlar – Sanallaştırma, yeni bir sunucunun yeniden dağıtımını basit ve hızlı hale getirir. Bir sunucunun ölmesi durumunda, sanal makinenin anlık görüntüleri birkaç dakika içinde kurtarmaya gelebilir.
- Daha Basit Yedeklemeler – Sanallaştırmayla yedeklemeler çok daha basittir. Sanal makineniz gün boyunca yedekleme yapabilir ve anlık görüntüler alabilir, böylece her zaman en güncel verilere sahip olursunuz. Ayrıca VM’lerinizi sunucular arasında taşıyabilir ve daha hızlı bir şekilde yeniden konuşlandırılabilirler.
- Maliyetleri ve Karbon Ayak İzini Azaltın – Veri merkezinizin daha fazlasını sanallaştırdıkça, kaçınılmaz olarak veri merkezi ayak izinizi ve bir bütün olarak karbon ayak izinizi azaltırsınız. Veri merkezi ayak izinizi azaltmak, gezegeni desteklemenin yanı sıra donanım, güç ve soğutma maliyetlerini de önemli ölçüde azaltır.
- Daha İyi Test Etme – Sanallaştırılmış bir ortamda test etmek ve yeniden test etmek için donanım odaklı bir ortamdan daha iyi donanıma sahipsiniz. VM’ler anlık görüntüler sakladığından, test sırasında bir hata yapmanız durumunda öncekine geri dönebilirsiniz.
- Herhangi Bir Makineyi Herhangi Bir Donanımda Çalıştırın – Sanallaştırma, yazılım ve donanım arasında bir soyutlama katmanı sağlar. Başka bir deyişle, VM’ler donanımdan bağımsızdır, dolayısıyla herhangi bir makineyi herhangi bir donanım üzerinde çalıştırabilirsiniz. Sonuç olarak, satıcıya bağlı kalmayla ilişkili bağlantıya sahip değilsiniz.
Kuruluşlar Neden Sanallaştırmayı Tercih Etmeli?
Bulut yapıya geçiş yapmayı düşünmeyen kuruluşların öncelikle gözlerini sanallaştırmaya dikmesi gerekecek. Sistem odanızı sanallaştırmak, sunucu kaynaklarınızı çok daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Geçmişte işletmelerin e-posta gibi bir uygulamayı tek bir sunucuya ayırması gerekiyordu. Bu durumlarda, işletmeler ya birden fazla uygulamayı üstlenmek için birden fazla sunucuyu aşırı biriktirecek ya da tamamen farklı bir sorunla karşı karşıya kalacaklardır: Kaynaklar sunucunun tamamında gereğinden az kullanılıyor. Her iki durumda da bu yöntem maliyetli, yer kaplayan ve verimsizdir. Sanal çözümler sayesinde BT ekipleri birden fazla uygulamayı, iş yükünü ve işletim sistemini tek bir sanal makine üzerinde çalıştırabilir ve gerektiğinde kaynaklar eklenip kaldırılabilir. Sanallaştırma işletmelere göre kolayca ölçeklenir. Talepler artıp azaldıkça kuruluşların kaynak kullanımlarını kontrol altında tutmalarına ve değişikliklere daha hızlı yanıt vermelerine yardımcı olur.