SSD Nedir?
SSD (Solid State Drive – Katı Hal Sürücüsü), verileri depolamada kullanılan mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden oluşan sürücülerdir. İyi bir PC için vazgeçilmez hale gelen SSD’ler, sabit disklerin bazı sorunlarına çözüm sağlamaktadır.
HDD ile Arasındaki Farklar
Sabit diskler (HDD) verilerini dönen diskler üzerinde depolar; SSD’lerin ise hareketli parçaları yoktur. SSD’ler daha pahalı USB bellek gibidir. SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.
SSD Kullanmanın Avantajları
SSD’lerin HDD’lere göre avantajı, hızıdır. Sabit disklere göre SSD’li bilgisayarlar ve uygulamaları çok daha hızlı açılır. Bilgisayarların iş, oyun veya eğitim amaçlı gibi her türlü kullanımlarda , SSD’lerin farkı belli olur.
SSD’lerin hareketli parçaları olmadığından, HDD’ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha azdır.Ancak arıza yapan bir SSD’den veri kurtarmak da daha zor olabilir. SSD’ler de belirli bir yazma kapasitesi olduğundan o kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelir (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilir). Hareketli parçalarının olmaması, SSD’lerin dışarıdan gelecek sarsıntılarda HDD’ler gibi etkilenmezler.
Motorundan ve diskten gelen sesler, HDD’lerin ortak özellikleridir. SSD’ler ise tamamen sessiz çalışırlar. SSD’ler, HDD’lerdeki “parçalanma” (fragmantation) sorunu yaşamaz; bu sorunu otomatik olarak çözen mekanizmaları vardır ve müdahale gerekmez. Tabi ki SSD’lerin de bazı dezavantajları vardır. SSD’ler HDD’lere göre yüksek fiyatlıdır.
HDD’lerde 500GB “giriş modeli” kabul edilirken SSD’lerde “giriş seviyesi” 128GB’a kadar inebilmektedir. Bunlardan dolayı SSD ve geniş HDD bir arada kullanılabilir, işletim sistemi ve en önemli uygulamalar SSD’ye yüklenerek hız avantajından faydalanılır.